Vuoden alussa aloittava tutkija-koordinaattori Päivi Miettunen: “Beirut kantaa jo nimessään sellaista historian, kulttuurin ja emootioiden painoa, että kaupunkiin on syytä tutustua huolella”

FIMEn uudeksi tutkija-koordinaattoriksi on valittu FT Päivi Miettunen (väitellyt 2014), joka on kuluvan vuoden ollut tutkijavieraana Lundin yliopiston Center for Middle Eastern Studies -yksikössä.

FIME ja Libanon eivät ole Miettuselle uusia tuttavuuksia. Hän on ollut CIMO-harjoittelussa FIMEllä 2000-luvun alussa Damaskoksessa, josta hän teki viikonloppuretkiä Libanoniin. Miettunen toivoo, että pääsee uudessa työssään seuraamaan Lähi-idän muutoksia ja tutkimusta aitiopaikalta.

“Wallinin tavoin voisin sanoa tuntevani oloni kotoisammaksi aavikolla kuin suurkaupungin vilinässä. Siitä huolimatta Beirut kantaa jo nimessään sellaista historian, kulttuurin ja emootioiden painoa, että kaupunkiin on syytä tutustua huolella ja ajan kanssa. Tulee olemaan erityisen mielenkiintoista tarkkailla, miten eri kulttuurit ja historian vaiheet limittyvät toisiinsa kaupunkikuvassa, ja miten Lähi-idän nykytilanne muokkaa kaupunkia”, Miettunen pohtii.

FIMEssä Miettunen jatkaa postdoc-projektiaan, jonka aiheena on informaation ja indentiteetin suhde. Hän on keskittynyt Lähi-idästä kotoisin olevien turvapaikanhakijoiden informaatiokäyttäytymiseen: miten ja mistä tietoa etsitään, mihin tietoon luotetaan ja mihin ei – ja miten uusi informaatio muokkaa identiteettiä.

“Seuraavan parin vuoden aikana toivon pääseväni tekemään tutkimusta samoista teemoista beduiinien parissa. Beduiineja olen tutkinut aiemminkin, sillä tein väitöskirjaani varten kenttätutkimusta Etelä-Jordanian beduiinien luona. Tutkimuksessani yhtenä tavoitteenani onkin vertailla beduiinien asemaa ja identiteettiä eri maissa”, Miettunen kertoo.

Miettunen aloittaa työnsä vuoden alussa.