Harjoittelu

Suomen Lähi-idän instituutti tarjoaa vuosittain kaksi harjoittelupaikkaa korkeakouluopiskelijoille. Haku harjoitteluun tapahtuu Opetushallituksen kautta. Kevät- ja syyskauden harjoittelun hakuajat ja haettavien paikkojen tiedot ilmoitetaan OPH:n sivuilla.

Kuva: Anni Harmaala

”Ennen harjoitteluani Suomen Lähi-idän instituutilla Beirutissa luulin jo tietäväni paljon Libanonista. Olin lukenut Elias Khouryn kirjoja, kuunnellut Fairuzin lauluja, seurannut uutisia Libanonista ja kirjoittanut kandidaatin lopputyön Libanonissa vuonna 2015 alkaneen jätekriisin nostattamasta kansanliikkeestä. Libanon on kuitenkin osoittautunut monisyiseksi maaksi, ja vasta siellä asuminen on saanut minut todella ymmärtämään sen kulttuuria ja yhteiskuntaa. Erityisesti paikallisten kanssa puhuminen on avannut silmäni niin heidän äärettömälle ystävyydelleen ja ihailtavalle kielitaidolleen kuin myös Libanonissa vallitseville ongelmille.

Suuri osa ajastani instituutilla kului viestinnästä huolehtimiseen. Päivitin ja ylläpidin instituutin verkkosivuja ja sosiaalista mediaa, eli Facebookia ja Instagramia. Kirjoitin, oikoluin ja julkaisin myös Paikan päältä -blogia, jossa Lähi-idässä asuvat tai vierailevat suomalaiset kirjoittavat kokemuksistaan ja näkemyksistään Lähi-idästä. Mielenkiintoista olikin päästä tutustumaan erittäin laajasti suomalaiseen Lähi-idän tutkimukseen ja suomalaisiin toimijoihin Lähi-idässä. Verkkoviestinnän ja monien pienempien tehtävien lisäksi suunnittelin syksyn aikana myös instituutille kirjanmerkit. Projekti oli yllättävän työläs, mutta erittäin opettavainen. On myös hienoa nähdä työn konkreettinen lopputulos.

Mielenkiintoisin työtehtäväni oli kuitenkin FIMEn ja Helsingin yliopiston järjestämälle ”Shaping of the Post-Arab Spring Middle East” -kurssille osallistuminen ja sen järjestelyissä avustaminen. Logistiikan, maksujen ja muiden yllättävän paljon aikaa vievien tehtävien jälkeen oli hienoa osallistua itse kurssille ja nähdä kuinka sujuva ja onnistunut siitä tuli. Itse kurssi oli myös äärimmäisen mielenkiintoinen, ja opin paljon uutta erityisesti egyptiläisestä yhteiskunnasta ja maan asemasta modernissa Lähi-idässä.

Erityisen kiitollinen olen siitä, että sain opiskella Libanonin arabian puhekieltä ja viimeistellä pro gradu -työni työajalla. Ilman instituutin joustavaa ilmapiiriä en ehkä olisi saanut tehtyä sitä loppuun ja valmistunut maisteriksi ajallaan. Arabian opinnot ovat myös olleet korvaamattoman hyödyllisiä niin paikan päällä Libanonissa kuin myös tulevaa uraani ajatellen.

Seuraava askel urallani on vielä avoinna, mutta uskon joku päivä palaavani Beirutiin. Beirut on ainutlaatuinen kaupunki, jonka sykkivä yöelämä, kaunis merenranta, vaihtelevat alueet ja taivaallinen ruoka tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.”

Jarno Välimäki

Kirjoittaja on vastavalmistunut arabimaailman tutkimuksen maisteri, joka työskenteli harjoittelijana Suomen Lähi-idän instituutissa syksyn 2018.