Suomen Lähi-idän instituutti julkaisee Lähi-itä NYT -sivustolla kahta blogisarjaa ja podcasteja. Blogisarjoissa Lähi-idän asiantuntijat ja Lähi-idässä asuvat tai paljon vierailevat tuovat Lähi-idän, sen kulttuurit, ilmiöt ja tapahtumat elävästi lukijoiden luo.
Lähi-itä NYT -blogi
Lähi-itä NYT on Suomen Lähi-idän instituutin asiantuntijablogi, jonka kirjoituksissa analysoidaan, selvennetään ja kommentoidaan erilaisia ajankohtaisia Lähi-idän ilmiöitä. Moniääninen alusta sijoittuu nopean uutistyön ja analyyttisen tieteen välimaastoon. Blogin vastaava toimittaja on professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta, ja kirjoittajat ovat alojensa asiantuntijoita. Eri tavoin aihettaan käsittelevät itsenäiset kannanotot edustavat aina kirjoittajansa omia ajatuksia.

Turkin ja PKK:n suhteissa tapahtui mullistava käänne
Vuosia ratkaisemattomina olleet kurdi- ja palestiinalaiskysymykset ovat saaneet yhä enemmän geopoliittista merkitystä. Lähi-idän mahtimaat näkevät molemmissa mahdollisuuksia laajentaa alueellista hegemoniaansa.…

Turkki ja Syyrian kurdien autonomisen alueen tulevaisuus
Pohdin tässä kirjoituksessa kahta, toisiinsa tiivisti sidoksissa olevaa asiakokonaisuutta: Pohjoisen ja itäisen Syyrian itsehallinnon ((D)AANES, Rêveberiya Xweseriya Demokratîk a Herêma…

Oikeus, totuus ja kadonneiden ihmisten etsintä Syyriassa
Syrian Network for Human Rights:in mukaan vuoteen 2024 mennessä noin 160 000 henkilöä oli kadonnut jäljettömiin. Pääsääntöisesti Syyrian entisen hallituksen…

Abbasin sota Jeninissä: Mihin palestiinalaishallinto pyrkii?
Lähi-idässä tapahtuu nyt hyvin paljon. Yksi vähemmälle huomiolle jäänyt kehitys on Mahmud Abbasin johtaman palestiinalaishallinnon jo reilun kuukauden kestänyt pohjoisella…

Hay’at Tahrir al-Sham uuden Syyrian kätilönä
Syyrian vallankumouksesta on nyt kulunut reilu viikko. Kapinalliset valtasivat pääkaupungin Damaskoksen 8.12.2024 ja entinen presidentti Bashar al-Assad pakeni maasta. Suurimman…

Palestiina on nykyisen maailmanjärjestyksen reuna – kolme mahdollista kehityskulkua
Gazan sota on laukaissut hallitsemattoman ja itseään kiihdyttävän dynamiikan, jossa nykyinen maailmanjärjestelmä on murtumispisteessä. Meneillään on loppupeli, joka kohdistuu koko…
Paikan päältä -blogi
Paikan päältä on blogisarja, jossa Lähi-idässä asuvat ja vierailevat suomalaiset ja alueeseen erikoistuneet asiantuntijat kirjoittavat kokemuksistaan ja havainnoistaan Lähi-idän kulttuureista, tavoista ja yhteiskunnasta. Kirjoitusten aiheet vaihtelevat populaarista poliittiseen ja tarjoavat lukijoille monipuolisen kuvan alueen arjesta uutisotsikoiden takana.

Päivä kaivauksilla Saqqarassa
Talvi saapuu jopa Egyptiin. Kello on vähän yli kymmenen aamulla, lämpötila on 15 astetta ja tuuli 6 kilometriä tunnissa –…

Navigating War – Disruptions, Involvement, and Continuity
On September 17, 2024, I had just completed teaching my classes and was making my way back home through Beirut’s…

Kattoterasseilta tynnyrinpohjalle
Opintomatka Marokon Tangeriin 20.–27.10.2024 Horisontissa auringonnousun aikaan paksun pilviverhon reunustamana hehkuu iso kallio. Yhdeksi Herakleen pylväistäkin tituleerattu Ceutan kallio, Jbel…

Droonien surinaa, evakuointi-ilmoituksia ja sotasensuuria
Gazan sota on jatkunut nyt yli vuoden, ja sen seurauksena ihmiset ovat olleet äärimmäisen psyykkisen kuormituksen alla. Itse sotatoimien ohella…

Tunnelmia Beirutissa surullisen viikon lopulla
Tiistaina 17.9. olin työpäivän jälkeen FIMEn toimistorakennuksen kuntosalilla lopettelemassa treeniä, kun kännykkääni kilahti viesti ystävältä Suomesta: ‘oothan kunnossa?’. Tilanne ei…

Ramadan Kareem! Rice and Peas the Lebanese Way
During Ramadan, the ninth month of the Islamic calendar, Muslims around the world fast from dawn to sunset for about…