Uutta Lähi-itä NYTissä: Iranin mielenosoituksista ydinsopimuksen purkamiseen ja Israelin 70-vuotisjuhliin

Iranin historiaan ja nyky-yhteiskuntaan perehtynyt väitöskirjatutkija Joonas Maristo tarkastelee Iranin vuoden vaihteen levottomuuksien syitä ja seurauksia.

”Iranissa viime vuodenvaihteessa esiintyneet levottomuudet ovat hämmentäneet niin länsimaisia tutkijoita kuin itse iranilaisiakin: miksi kymmenet tuhannet mielenosoittajat lähtivät kaduille pikkukaupungeissa ympäri maata?”

Lue kirjoitus täältä. 

SIPRIn tutkija Tytti Erästö arvioi Trumpin päätöksen mahdollisista vaikutuksista EU:n ulkopolitiikkaan.

”Eurooppalaiset olivat kuitenkin elätelleet toivoa siitä, että heidän lobbauksensa ja liehittelynsä Washingtonissa olisi onnistunut kääntämään presidentin pään. Koska tämä suunnitelma A ydinsopimuksen pelastamiseksi epäonnistui, on aika siirtyä suunnitelmaan B — nimittäin vastustamaan Yhdysvaltain vetäytymisestä seuraavia talouspakotteita.”

Lue kirjoitus täältä.

Professori Hannu Juusola pohtii Israelin 70-vuotisjuhlien alla sitä, miten maa on onnistunut toteuttamaan sionistisen valtion tavoitteita.

”Israelin valtio syntyi sodan keskellä. Itsenäisyysjulistuksessaan se sitoutui kahteen helposti ristiriitoihin johtavaan periaatteeseen. Toisaalta se ilmoitti olevansa ”juutalainen valtio”. Toisaalta uusi valtio lupasi myös sen ”arabiasukkaille” täydet ja yhtäläiset kansalaisoikeudet…”

Lue kirjoitus täältä.