Sokeroitua teetä ja grillattua lampaan rasvahäntää

FIMEn tutkija-koordinaattori Päivi Miettunen teki matkan Jordaniaan 13.–21.3. Matkan tavoitteena oli etsiä kontakteja paikallisten beduiinien ja Syyriasta tulleiden beduiinitaustaisten pakolaisten suhteita käsittelevää kenttätutkimusta varten. Samalla matka tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja esitellä FIMEn toimintaa.

Majoittumispaikkana Ammanissa toimi Institut Français du Proche-Orient. Instituutin tutkijat ovat perehtyneet mm. pakolaistilanteeseen Jordanian leireillä. Muita vierailukohteita olivat British Institute (CBRL), FIMEn yhteistyökumppanina jo aiemmin toiminut Columbia Global Center, sekä Yarmouk-yliopiston antropologian laitos, jossa beduiiniperinteen tutkimus on erittäin keskeisessä roolissa. Yliopistolla on muutenkin kiinnostusta yhteistyöhön esim. tutkijavaihdon, tutkimusprojektien, sekä erilaisten kurssien puitteissa.

 

Päivi vierailemassa Columbia Global Centerissä

Etelä-Jordaniassa Petrassa Päivi kävi tapaamassa beduiineja, joiden luona hän asui väitöskirjaprojektin kenttätutkimusvaiheessa. Vierailun ajalle ei osunut suuria juhlia, joten tarjolla ei ollut Jordanian kansallisruokaa, keitetystä vuohenlihasta ja jugurtista valmistettua mensafia. Makeaa teetä sen sijaan oli tavan mukaan tarjolla yllin kyllin. Uusi makuelämys oli hiilillä grillattu, suolattu lampaan rasvahäntä (”ei kolesterolia!”). Nuotiotulen ääressä käytiin jälleen mielenkiintoisimmat keskustelut mm. maan nykytilanteesta, Syyrian pakolaisiin kohdistuvista asenteista, sekä poliittisen tilanteen vaikutuksista paikallisten elinkeinoihin. Turvallisuuteen liittyvät kysymykset, työpaikkojen menetys ja pakolaisten valmius tehdä työtä halvemmalla ovat varsin tutun kuuloisia huolenaiheilta.

Ennen Beirutiin paluutaan Päivi teki vielä lyhyen vierailukäynnin Aqaban SOS-lapsikylään, jonka kummina hän on toiminut jo usean vuoden ajan.

Vaikka FIMEn toimipiste on nyt Beirutissa, on Jordaniassa siis edelleen runsaasti mahdollisuuksia tutkimukseen, opiskeluun ja yhteistyöhön. Kiinnostusta FIMEn toimintaa kohtaan on, samoin toiminnasta ja tutkimusaiheista löytyi paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita.