Siirtolaisuus vaiko liikkuvuus? Käsitteet ja tutkimuksen painopisteiden muuttuminen herättivät keskustelua New Forms of Trans-Border Mobility -työpajassa Beirutissa

Marraskuussa järjestetty New Forms of Trans-Border Mobility -työpaja käsitteli rajat ylittävää liikkuvuutta tutkimuskysymyksenä. Keskustelua käytiin käsitteiden käytöstä ja painopisteiden muuttumisesta. Osan mielestä liikkuvuus ei ota huomioon siirtolaisuuden kaikkia tekijöitä. Toiset kokivat, että liikkuvuuskäsite on joustavampi ja laajentaa siirtolaisuuskäsitettä. Aiemmin keskeinen tutkimuskäsite siirtolaisuus (migration) on jo osittain korvattu liikkuvuudella (mobility).

Koska työpaja järjestettiin Lähi-idässä, monien alustusten aiheet keskittyivät alueen turvallisuus- ja pakolaisuustilanteeseen ja siitä seuranneet keskustelut käsittelivät Libanonin tilannetta Syyrian sodan naapurissa. Keskeinen aihe työpajassa oli myös Libanonin palestiinalaisten heikentynyt tilanne.

Työpajan viimeisenä päivänä osallistujat vierailivat palestiinalaisleirissä Shatilassa, joka sijaitsee keskellä Beirutia. Siellä tutustuttiin kansalaisjärjestöön Beit Atfal Assamoud, joka työskentelee erityisesti vähävaraisten palestiinalaislasten keskuudessa. Järjestö ylläpitää koulu- ja toimintakeskusta Shatilassa.

Yhteistyökumppaneina olivat Siirtolaisuusinstituutti Turussa, Suomen Akatemian huippuyksikkö RELATE Oulun ja Tampereen yliopistoista sekä Åbo Akademin huippuyksikkö Young Adults and Religion in a Global Perspective (YARG).

Työpajan koko ohjelman voi katsoa täältä.