Onko heimoverkostoista apua? Tutkijakoordinaattorin uusi projekti perehtyy pakolaisten elinkeinoihin Libanonissa ja Jordaniassa

Telttoja, Beni Khalid

Beni Khaled on yksi suurista Lähi-idän beduiiniheimoista, jonka Syyriassa asuvat jäsenet ovat joutuneet pakenemaan sotaa naapurimaihin. Miten he selviävät Jordaniassa ja Libanonissa ja miten he hyödyntävät heimoverkostoja työn ja elannon hankkimiseen?

Tätä tutkii Suomen Lähi-idän instituutin tutkija-koordinaattorin Päivi Miettusen ja jordanialaisen Yarmouk-yliopiston professorin Muhammed Shunnaqin yhteisprojekti. Issam Fares -instituutti valitsi projektin mukaan puoli vuotta kestävään tutkimushankkeeseensa, joka perehtyy Libanonissa ja Jordaniassa elävien syyrialaispakolaisten taloudellisiin ja sosiaalisiin sopeutumiskeinoihin vallitsevassa tilanteessa.

Vuonna 2006 perustettu Issam Fares -instituutti toimii osana Beirutin amerikkalaista yliopistoa (AUB). Sen tavoitteena on mm. tuottaa tietoa ja kehittää keskustelua arabimaailman politiikasta ja päätöksenteosta, sekä parantaa vuorovaikutusta tutkijoiden, viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden välillä.