Liisa Liimatainen: Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain | Kirjan julkistamistilaisuus 12.9.

Suomen Lähi-idän instituutti yhdessä Rosebud-kustantajan kanssa kutsuu toimittaja Liisa Liimataisen uuden kirjan, Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain esittelytilaisuuteen, joka pidetään 12.9. klo 18 Rosebudin kirjakaupassa, Kaisa-talossa, Kaisaniemenkatu 5, 00100 Helsinki.

Kirjaa esittelevät:

  • Professori Hannu Juusola, Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan kulttuurien osasto, kirjan esipuheen tekijä
  • Lähi-itään erikoistunut tutkija Mariette Hägglund, Ulkopoliittinen instituutti, kirjan Irak-jälkipuheen tekijä
  • Lähi-idän ja islamin asiantuntija Joonas Maristo

Lämpimästi tervetuloa!

**

Toimittaja Liisa Liimataisen neljännessä kirjassa kerrotaan kahden Lähi-idän alueellisen suurvallan, Iranin ja Saudi-Arabian vastakkainasettelusta ja vertaillaan kahta hyvin erilaista maata. Teos auttaa myös ymmärtämään Irakin ja Libanonin nykyisiä ja menneitä tapahtumia, joiden juuret ovat uskontokuntien nurkkakuntaisessa valtataistelussa. Kirjan rikas aineisto ja valtava tietomäärä nostavat esille Lähi-idän ongelmien syvät juuret.  

Iranin islamilaisen tasavallan shiialaisuuteen perustuvaa valtiota suojelevat vankat ideologis-sotilaalliset organisaatiot. Vapaamman kauden jälkeen nykyään kaikki valta on maassa ideologisesti konservatiivisten voimien käsissä.

Saudi-Arabian valtio on wahhabilaisen sunni-islamin tulkinnan tulos. Maa on vienyt äärikonservatiivista islam-näkemystään kaikkialle, usein avustustoiminnan muodossa. Saudi-Arabia pyrkii modernisoimaan yhteiskuntaorganisaatiotaan, mutta absoluuttisen monarkian todellinen hallitsija kruununprinssi Mohammed Bin Salman pitää vallan tiukasti omissa käsissään.  

Teoksen nimessä riikinkukko viittaa Iraniin. Antiikin Persian kulttuurissa usein esiintyvä komeudestaan tietoinen lintu sopii myös Iranin islamilaisen tasavallan symboliksi. Kameli taas viittaa Saudi-Arabian kuningaskuntaan, joka sai alkunsa erämaassa 1700-luvulla syntyneestä uskonnollisesta liikkeestä.

UMPIHANKI-sarja / Rosebud / Rauhanpuolustajat