Lähi-idän muuttuvat kuviot – onko rauhanteolle mahdollisuuksia? Keskustelutilaisuus tiistaina 13.4.


Presidentti Bidenin valtakauden alku, Israelin vaalit ja 10 vuotta jatkunut Syyrian sota. Mihin suuntaan Lähi-idän kansainvälinen politiikka on tänä keväänä menossa? Tervetuloa päivittämään tilannekuvasi tiistaina 13.4. klo 17–19 järjestettävässä virtuaalisessa keskustelutilaisuudessa!

Aiheina ovat mm. Yhdysvaltojen uuden hallinnon linjaukset ja painotukset Lähi-idässä ja kiristyvien suurvaltasuhteiden vaikutus geopoliittisten kriisien ratkaisuun. Mitä seuraa Israelin viimeisimmistä parlamenttivaaleista ja jatkaako Netanjahu edelleen maan johdossa? Miltä puolestaan näyttää syyrialaisten tulevaisuus 10 vuotta jatkuneen sotimisen jälkeen? Onko pysyvän rauhan saavuttamiseen mahdollisuuksia? 

Keskustelussa mukana ovat Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo R. Stewart sekä ulkoministeriön Lähi-idän yksikön päällikkö Riikka Eela. Tapahtuman järjestävät Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) ja Lähi-idän instituutin ystävät ry (SLIY). Keskustelua moderoi SLIY:n puheenjohtaja, entinen suurlähettiläs Risto Veltheim.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus: Risto Veltheim, SLIY

Katsaus Syyrian tilanteeseen: Hannu Juusola, Helsingin yliopisto

Israel ja Palestiina vaalien jälkeen: Timo R. Stewart, Ulkopoliittinen instituutti    

EU ja Suomi toimijoina Lähi-idässä: Riikka Eela, Ulkoministeriö

Kysymyksiä ja keskustelua

Ilmoittautuminen

Tilaisuus järjestetään virtuaalisesti Zoomin välityksellä. Ilmoittaudu tapahtumaan tällä lomakkeella 12.4. mennessä. Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille.

Puhujat

Hannu Juusola on Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori, Suomen Lähi-idän instituutin entinen johtaja ja instituutin säätiön varapuheenjohtaja.

Timo R. Stewart työskentelee Ulkopoliittisen instituutin vanhempana tutkijana. Hän on erikoistunut länsimaisten, Lähi-itää koskeviin käsitysten ja poliittisen uskonnon aatehistoriaan sekä Israel-Palestiina konfliktiin.

Riikka Eela on johtanut ulkoministeriön Lähi-idän yksikköä keväästä 2019 alkaen. Hän aloitti ulkoministeriön palveluksessa 2000-luvun alussa ja on työskennellyt Berliinissä, Roomassa ja lyhyesti Tel Avivissa.