Kohti syvenevää kaaosta vai hidasta muutosta? – Irakin vaalit ja alueellinen tilanne, keskustelutilaisuus pe 22.10.


Lokakuun 2019 kansannousu, poliittisen eliitin vastustus ja toive reformeista. Irakissa äänestetään uusissa parlamenttivaaleissa sunnuntaina 10. lokakuuta. Jääkö maan shiiaenemmistö edelleen valtaan ja miten vaalitulos vaikuttaa eri uskontokuntien välisiin suhteisiin Irakissa? Saavatko mielenosoittajat tahtoaan läpi ja mitä kuuluu reformiliikkeelle vaalien jälkeen? Ketkä ovat lopulta vaalien voittajat ja häviäjät?

Suomen Lähi-idän instituutti järjestää pe 22.10. klo 15.00–16.30 keskustelutilaisuuden Irakin vaaleihin ja alueelliseen tilanteeseen liittyen. Puhujina tilaisuudessa ovat Suomen Irakin suurlähettiläs Matti Lassila ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund. Keskustelua moderoi kansanedustaja ja Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Irakin sisäpolitiikan lisäksi tilaisuudessa luodaan katsaus maan ulkopolitiikkaan ja alueelliseen tilanteeseen sekä Suomen ja Irakin suhteisiin. Miten vaalit vaikuttavat Irakin asemaan osana aluetta ja alueellista valtataistelua Iranin, Saudi-Arabian, Turkin ja Yhdysvaltojen välillä? Mikä yhdistää ja erottaa Irakia ja Afganistania?

Lyhyiden alustusten jälkeen tilaisuudessa on aikaa yleisökysymyksille ja keskustelulle.

Onko Irak matkalla kohti syvenevää kaaosta vai hidasta muutosta? Tervetuloa päivittämään tilannekuvasi!


Ilmoittautuminen

Tilaisuus järjestetään virtuaalisesti Zoomin välityksellä. Ilmoittaudu tapahtumaan tällä lomakkeella to 21.10. mennessä. Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille.


Puhujat

Matti Lassila aloitti Suomen suurlähettiläänä Bagdadissa syyskuun alussa. Hän on valtiotieteen maisteri ja ollut ulkoministeriön palveluksessa vuodesta 1987. Lassila on palvellut Lähi-idässä aiemmin Teheranissa 1992–95, Abu Dhabissa 2007–11 ja Beirutissa 2015–18.

Mariette Hägglund työskentelee tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Lähi-idän turvallisuuskysymyksiin, erityisesti Iranin ja Irakin sisä- ja ulkopolitiikkaan ja puolisotilaallisiin toimijoihin sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Hänellä on rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteritutkinto Tampereen yliopistosta

Hussein al-Taee on kansanedustaja, Irak-asiantuntija ja konfliktinratkaisun ammattilainen. Hän työskenteli CMI:n Irak-hankkeen projektipäällikkönä vuosina 2015–2017.

Matti Lassila, Mariette Hägglund ja Hussein al-Taee.