Kevään harjoittelija saapui Beirutiin

Instituutin uusi harjoittelija Katri Olkkonen aloitti harjoittelujaksonsa Beirutissa helmikuun alussa.

Katri on gradua vaille valmis Lähi-idän tutkimuksen opiskelija alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Hän erikoistuu rauhan ja konfliktin tutkimukseen ja työstää harjoittelun ohella graduaan diasporan rooliin ja rauhanrakentamiseen liittyen.

– Olen todella iloinen, että olen vihdoinkin Beirutissa ja instituutilla töissä. Olin jo pitkään tahtonut päästä Libanoniin, ja instituutin tekemä tutkimus ja toiminta kiinnostavat. Erityisesti viestintätehtävät ovat minulle mieleen, ja tahdon kehittää taitojani viestinnän saralla. Myös arabian opintojen jatkaminen olisi tavoitteena. Viimeksi opiskelin arabiaa FIMEn apurahalla Jordaniassa.

Merenläheinen Beirut teki Katriin vaikutuksen jo ensisilmäyksellä.

– Beirut on todella kaunis kaupunki. Rakastan merta ja kävinkin miltei ensitöikseni rannassa ihailemassa auringonlaskua ja Rauchen upeita kalliomuodostelmia. Asumukseni lähellä on myös vehreä puisto, jossa voi käydä lenkillä.

Monenkirjava Beirut pitää sisällään lukuisia eritaustaisia ja eri uskontoryhmiin kuuluvia ihmisiä, ja katukuva eri alueilla liikuttaessa vaihtelee. Libanonin poliittinen vallanjako sunnien, shiojen ja kristittyjen välillä on ylläpitänyt yhteiskunnallisia jakolinjoja.

– Ihmiset täällä ovat hyvin ystävällisiä, mutta toisaalta yhteiskunnan jakautuneisuuskin on tullut jo esille. Ihmisillä on ennakkoluuloja toisiaan kohtaan ja ajoittain vahvojakin mielipiteitä eri ryhmistä. Uskonto ja yhteiskuntaluokat kietoutuvat jännällä tavalla yhteen.

Libanonin poliittinen ja taloudellinen tilanne on jännittävä, ja Katrin keväästä tulee varmasti senkin puolesta mielenkiintoinen. Nyt vain seuraamaan tilannetta ja katsomaan mitä tuleman pitää.