Kevään 2021 harjoittelija kiittää

Mikko Lehikoinen

Harjoittelija työpisteellään. Työhuoneen ylpeys on Kansanopettajain Osakeyhtiö Valistuksen vuonna 1913 painettu opetustaulu n:o 16 ”Hangon satama talvella” sarjasta ”Maantieteellisiä kuvia”.

Harjoittelijan kevät ei mennyt kaikilta osin niin kuin oli alun perin tarkoitus. Yhdistelmä talouskriisiä Libanonissa ja koronakriisiä kaikkialla maailmassa varmisti sen, ettei paljon odotettua matkaa Beirutiin tullut lainkaan. Libanon ja maan sisäpolitiikan kipukohdat ja jännitteet tulivat tutuksi lähinnä päivittäisen uutisseurannan kautta.

Mitä harjoittelija sitten päätyi tekemään? Olin kurssiavustajana instituutin konfliktinjälkeistä jälleenrakentamista käsitelleellä verkkokurssilla, kirjoitin uutisia instituutin verkkosivuille, mainostin kursseja ja tapahtumia somessa ja perehdyin multimodaalisten litteraattien kiehtovaan maailmaan. Opettelin perusmuotoista audioeditointia, osallistuin arabian kielikahvilan järjestämiseen ja ideoin, käsikirjoitin ja juonsin jakson instituutin Lähi-itä NYT podcastia. Kaltaiselleni podcastien suurkuluttajalle tämä eli erityisen kiinnostava ja mieluinen tehtävä. Pääsin myös osallistumaan instituutin vuosikertomuksen toimittamiseen sekä instituutin historian ensimmäisen residenssitutkijahaun toteuttamiseen. Kaiken tämän ohella kehittelin SharePoint-sivuja, askartelin Excel-taulukoita ja muutenkin keksin itselleni erilaisia viestinnällisiä ja hallinnollisia projekteja. Kiitos instituutin väelle kaikesta tuesta, luottamuksesta ja vapaudesta ideoida ja toteuttaa.

Vaikka harjoittelijan tehtävät olivat kotoa tehtynä etätyönäkin valtavan monipuolisia ja kiinnostavia, haaveilin varmaan monen muun tavoin useaan otteeseen toimistolla olosta, työmatkoista, lounaista kollegoiden kanssa ja ylipäänsä ihmisten näkemisestä kasvokkain.

Harjoittelun ohella perustin oman yhden hengen käännöstoimiston saatuani kuulla läpäisseeni Opetushallituksen auktorisoidun kääntäjän tutkinnon kieliparissa arabia-suomi, ja jossakin vaiheessa tietokoneeni työpöydälle ilmestyi kohtalokkaan oloinen Word-tiedosto nimeltä Tutkimussuunnitelma. Erityisesti tuon Word-tiedoston siivittäminä ajatukset suuntautuvat jo vahvasti syksyyn.

Tekemäni podcastin ja tulevan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimuksen kollokvion teemoja myötäillen olen pohtinut omaa ammatillista ja akateemista identiteettiäni ja paikkaani tässä maailmassa. Mihin minua tarvitaan ja mitä annettavaa minulla on? Ilokseni voin sanoa, että juuri tässä suhteessa kevään harjoittelu oli erityisen motivoiva ja rohkaiseva kokemus, vaikken missään vaiheessa päässytkään Kaivopuistoa lähemmäksi Lähi-itää. Harjoittelun puitteissa tapasin monia inspiroivia asiantuntijoita, jotka valoivat minuunkin uskoa siihen, että meitä erilaisia Lähi-idän asiantuntijoita tarvitaan ja meille on paikkamme.

Rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille instituuttilaisille ja koko laajemmalle Lähi-itä-yhteisölle. Pikaisiin jälleennäkemisiin!

Mikko Lehikoinen

Julkaistu 17.6.2021.