Keskustelutilaisuus Helsingissä: Turkin tasavalta – ensimmäiset 100 vuotta

Tapahtumamainos: Turkin tasavalta - ensimmäiset 100 vuotta. Taustalla kuva punaisista ilmapalloista ja Ataturk-kuvioidusta lippunauhasta.

Turkin tasavalta juhlii 29.10.2023 satavuotista taivaltaan. Voitettuaan toukokuun vaalit presidentti Recep Tayyip Erdoğan on julistanut alkaneeksi “Turkin vuosisadan”, jolloin Turkki ylittää muiden aikalaissivilisaatioiden tason ja toteuttaa viimein 100-vuotiaat unelmansa.

Kriittiset kommentaattorit suhtautuvat kuitenkin epäillen presidentin julistuksiin. Hänen johdollaan Turkki on muuttumassa yhä autoritaarisemmaksi. Se on etääntynyt vanhoista liittolaisistaan lännessä ja muuttunut näiden silmissä yhä arvaamattomammaksi. Talouskin on melkoisessa kriisissä ja kansa jakautunut lähes tasan Erdoganin kannattajiin ja vastustajiin.

Suomen Lähi-idän instituutin ja Helsingin yliopiston keskustelutilaisuudessa käydään läpi Turkin historian suuria kehityskulkuja, arvioidaan tämänhetkistä tilaa ja pohditaan tulevaisuutta.

*

Tiistaina 24.10. kl 16.00

Tiedekulma, Think Lounge (2. krs.), Helsinki

Tapahtuma on kaikille avoin. Huomioithan, että tilassa on rajallinen määrä istumapaikkoja. Tila on esteetön.

Lataa ohjelma ja puhujien esittelyt (PDF)

Linkki tilaisuuden Facebook-tapahtumaan

*

*

Tilaisuuden ohjelma

Tilaisuuden avaus / SL Maria Serenius

Turkin ulkopolitiikka ja asemoituminen kansainvälisessä järjestelmässä / Toni Alaranta

Kurdit ja turkkilaisen kansallisvaltion 100 vuotta / Anu Leinonen

Erdogan halusi rakentaa Uuden Turkin vuodelle 2023 – toteutuiko projekti? Millaiseksi yhteiskunta on muovautunut? / Ayla Albayrak

Yleisökysymykset ja keskustelu


Puhujat

Toni Alaranta (VTT) on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa. Hänen erikoisalaansa kuuluvat Turkin sisä -ja ulkopolitiikka, Lähi-idän kansainväliset suhteet, Kyproksen kysymys ja strategiset kulttuurit. Alarannan tuorein vertaisarvioitu monografia on Turkey’s Foreign Policy Narratives: Implications of Global Power Shifts (Springer, 2022).

Anu Leinonen (FT) on Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies, joka on seurannut Turkkia vuodesta 1995 lähtien ja asunut maassa reilut viisi vuotta. Hänen akateemisen kiinnostuksensa kohteisiin kuuluu Turkin poliittinen historia, nationalismi, kurdit ja muut vähemmistöt Turkissa.

Ayla Albayrak on Turkkia pitkään seurannut suomenturkkilainen toimittaja. Hän työskenteli lähes parikymmentä vuotta Istanbulissa muun muassa Helsingin Sanomien freelance-kirjeenvaihtajana sekä amerikkalaisen Wall Street Journalin toimittajana. Viimeiset kaksi vuotta Ayla on työskennellyt Helsingissä uutistoimisto STT:llä ja kirjoittaa yhä usein Turkista.

Tilaisuuden juontaa

Suurlähettiläs, emerita Maria Serenius on työskennellyt Ulkoministeriössä 37 vuoden ajan. Hän on toiminut suurlähettiläänä Turkissa ja Latviassa sekä pääkonsulina Los Angelesissa. Hänen muita asemapaikkojaan ovat olleet Sri Lanka, Kairo, Geneve ja Tokio. Maria Serenius on myös toiminut Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastopäällikkönä. Maria Serenius on Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen jäsen. Hän kirjoittaa Lähi-idästä ja Turkista muun muassa Kanava-lehteen.

*

Tapahtumamainoksen valokuva: Ella Kaplas / FIME