Instituutin uusi harjoittelija aloitti työnsä kaukana Beirutin auringosta

Instituutin uutena harjoittelijana aloitti helmikuussa arabian kielen ja Lähi-idän tutkimuksen maisteri Mikko Lehikoinen.

Helsingin yliopistossa ja Edinburghissa Skotlannissa opintonsa suorittanut Mikko on pitkien arabian opintojen ohella perehtynyt laajasti eri Lähi-idän maiden historiaan, politiikkaan ja yhteiskuntiin. Mikon joulukuussa 2019 valmistunut Pro gradu –tutkielma analysoi Syyrian hallinnon kannattajien vuorovaikutusta Facebookissa, kun taas kesällä 2018 Edinburghiin tehty maisterintutkielma käsitteli sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiä egyptiläisessä sanomalehti- ja televisiomediassa.

– Lähi-itä on aivan valtavan laaja ja monitahoinen kokonaisuus. Monen vuoden opintojen jälkeen tuntuu, että tiedän monesta asiasta aika vähän ja sitten aivan muutamasta asiasta vähän enemmän.

Kesällä 2020 Edinburghista takaisin Helsinkiin muuttanut Mikko on päässyt hyödyntämään osaamistaan myös hyvin erilaisissa työpaikoissa.

– Arabian kielen osaaminen on avannut monenlaisia ovia. Suomessa olin pari vuotta töissä Maahanmuuttovirastossa, kun taas Skotlannissa sain töitä esimerkiksi ison kansainvälisen pankin talousrikollisuuden torjunnan yksiköstä. Nyt on kuitenkin tosi jännittävää päästä tekemään töitä aivan näin “oman alan” keskiössä FIMEllä.

Libanonin haastavan koronatilanteen vuoksi instituutin työntekijät tekevät töitä poikkeuksellisesti Suomesta käsin ja näin ollen myös Mikon harjoittelu on alkanut etänä omasta kotitoimistosta.

– Beirutiin lähdön viivästyminen oli harmillinen juttu, mutta ei se yllätyksenä tullut. Nyt vain toivotaan, että tilanne Beirutissa vielä paranisi kevään aikana ja että pääsisin viettämään ainakin jonkin verran aikaa Libanonissa. Olen vuosien saatossa asunut Jordaniassa ja Egyptissä, ja esimerkiksi Syyria ja Irak ovat tulleet tutuiksi töiden ja opintojen kautta, mutta Libanon olisi itselleni monella tapaa uusi tuttavuus.

Julkaistu 5.2.2021