FIME kiittää eläköityvää Raija Mattilaa

Kuva: Irina Piippo

Dosentti Raija Mattila jäi 1.6.2020 eläkkeelle Suomen Lähi-idän instituutin johtajan tehtävästä. Mattila toimi instituutin johtajana yhteensä kymmenen vuoden ajan, ensimmäisen kautensa Damaskoksessa vuosina 2005–2008 sekä toisen vuosina 2014–2020 Beirutissa.

Viime vuonna 25 vuotta täyttänyt instituutti kävi Mattilan johdossa läpi monenlaisia vaiheita. Mattila teki suuren työn Damaskoksen vanhassa kaupungissa sijainneen Zeitunan talon saamiseksi instituutin käyttöön sekä johti talon mittavaa entisöintihanketta.

Mattilan toisella kaudella instituutti vakiinnutti toimintaansa Beirutissa. Aiemmin yksinomaan johtajan tutkimustyöhön nojannut instituutin oma tutkimus kasvoi merkittävästi, kun henkilöstöön saatiin vakiinnutettua ensin tutkija-koordinaattorin ja myöhemmin tutkijan toimet.

”Tiedeinstituutti Lähi-idässä on uskomattoman hieno resurssi Suomessa tehtävälle monipuoliselle aluetta koskevalle tutkimukselle.”

Raija Mattila on yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat tehneet koko työuransa assyriologina. Omassa tutkimuksessaan hän on paneutunut Lähi-itää ensimmäisellä vuosituhannella eKr. hallinneeseen Assyrian suurvaltaan. Hänen viimeisimmät tutkimushankkeensa tarkastelevat väestön diversiteettiä ja eläinten merkitystä muinaisissa yhteiskunnissa. Mattilalla ei ole aikomusta jättää nuolenpäätekstejä hyllyyn eläköityessäänkään.

”Tutkijalla on aina jotain kesken ja jotain uutta mielessä.  Assyrian eliitin erottautuminen pukeutumisella on yksi aihe, joka on jäänyt vaivaamaan.”

Mattilan jälkeen instituutin johtajana aloittaa FT Irina Piippo. Suomen Lähi-idän instituutti kiittää pitkäaikaista johtajaansa lämpimästi merkittävästä työstä ja omistautumisesta instituutin hyväksi.