Uutiskirje 1/2017

Tässä uutiskirjeessä:

 

Johtajan tervehdys

Instituutin kevätkausi Lähi-idässä on käynnistynyt. Uusi tutkija-koordinaattori Päivi Miettunen aloitti tammikuun puolivälissä, ja helmikuun alusta Beirutiin saapui kevään 2017 harjoittelija Kaisa Pekkala. Kaisan esittelyn voitte lukea tästä uutiskirjeestä.

Alkukevään ohjelmassa on Lähi-idän opiskelijoiden intensiivikurssi Kairossa maaliskuussa. Kurssilla tarkastellaan Egyptin alueellista ja kansainvälistä merkitystä, ja sen vastuullisena opettajana toimii Sylvia Akar ja paikallisista järjestelyistä vastaa Said Sadek, instituutin edustaja Kairossa. Huhtikuun alussa Beirutiin kokoontuu 40 kansainvälistä tutkijaa Melammu Symposiumiin pohtimaan, miten yhdistää muinaisen Lähi-idän ja antiikin lähteiden antama tieto.

Helsingissä säätiön asiamies Anu Leinonen väitteli menestyksekkäästi perjantaina 27. tammikuuta aiheesta kurdit ja nationalismi turkkilaisessa mediassa. Parhaat onnittelut Anulle!

Beirutin auringosta,
Raija Mattila

 
Hae Lähi-idän instituutin tutkijavierailuohjelmaan

Haku vuoden 2017 tutkijavierailuapurahaohjelmaan on auki 24. helmikuuta asti. Apurahaa myönnettään 1-6 kk tutkijavierailua varten. Lisätietoja löytyy täältä.

 
Jussi Aro -stipendin hakuaikaa jatkettu

Suomen Lähi-idän instituutin säätiö myöntää Jussi Aro -stipendin seemiläisten kielten tutkimukseen. Stipendin hakuaikaa on jatkettu 15. helmikuuta asti. Katso lisätietoja hausta täältä.

 
Uusi harjoittelijamme odottaa arabian opintojaan Beirutissa

Kevään 2017 uutena CIMO-harjoittelijana on helmikuun alussa aloittanut Kaisa Pekkala. Kaisan esittelyn voi lukea täältä. Hakuaika CIMO:n syksyn 2017 harjoitteluihin on 14.-28. helmikuuta.

 
Melammu Symposiumin ohjelmassa lännen ja idän antiikinaikaiset lähteet kohtaavat

Huhtikuussa pidettävän symposiumin teemana on Evidence Combined – Western and Eastern Sources in Dialogue. Symposiumin ohjelmaan pääsee tutustumaan täällä. Instituutti järjestää nelipäiväisen konferenssin Beirutissa 3.-6. huhtikuuta, ja se on osa kansainvälistä Melammu-hanketta.

 
Lähi-idän kristityt ja juutalaiset sekä tämän päivän arabi-identiteetti tarkasteltavina kollokvion keynote-puheenvuoroissa

Identiteettiä ja tilaa monin tavoin lähestyvän, Joensuussa 29.-31. toukokuuta järjestettävän kollokvion alustava aikataulu on luettavissa täällä. Monitieteellisen konferenssin lopullinen ohjelma tarkentuu maaliskuun lopulla.

 
FIMEn asiamies väitteli kurdeista Turkin lehdistössä

Asiamiehemme Anu Leinonen väitteli Helsingin yliopistossa 27.1.2017. Väitöskirja Unity or Diversity?: Turkish Nationalism, Kurds, and the Turkish Mainstream Press käsitteli kurdeja ja nationalismia turkkilaisessa lehdistössä. Leinosen tutkimukseen pääsee tutustumaan lähemmin täällä.

 
Uutta Lukemista Levantista

Lukemista Levantista -sarjan uusimmassa artikkelissa YTM Tiina Järvi tarkastelee palestiinalaispakolaisten asemaa ja toimintamahdollisuuksia Libanonissa. FM, VTM Laura Wickström luo puolestaan katsauksen islamilaisen ympäristöajattelun historiaan ja nykypäivään.

Tiina Järvi: Seeking better life: Palestinian refugees’ narratives on emigration

Laura Wickström: Vihertävä islam: katsaus islamilaiseen ympäristöliikehdintään

 

Kuva: Tiina Järvi