Medialle: Lähi-idän tutkimuksen huippuasiantuntijat kokoontuvat toukokuussa Joensuuhun

”Syyrian ja Irakin alueella riehuvalla konfliktilla on merkittäviä vaikutuksia koko Lähi-itään. Sen myötä alueen moniuskontoisissa ja -kulttuurisissa maissa kehittyneet yhdessä elämisen perinteet ovat suuressa vaarassa.”

Näin kuvaa nykytilannetta tutkija Spyros Sofos, joka osallistuu alaviitteja käsittelevään paneeliin Joensuussa pidettävässä Lähi-idän tutkimuksen konferenssissa. Alaviitit ovat Syyrian politiikassa ja historiassa merkittävä uskonnollinen vähemmistö, jota myös maan presidentti Bashar al-Assad edustaa.

Joensuussa 29.–31.5. järjestettävä Fifth Finnish Colloquium of Middle East and North African Studies kokoaa yhteen neljäkymmentä alueen asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Suomen Lähi-idän instituutin järjestämä konferenssi tarjoaa kuulijoilleen mahdollisuuden tutustua uusimpaan Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa koskevaan tutkimukseen aina muinaisuudesta päivänpolttaviin aiheisiin. Kolmen päivän aikana pohditaan muun muassa, miten lähestyä poliittista islamia tai islamilaisen ympäristöajattelun nykytilaa, sekä millaisia ovat Lähi-idän kristilliset yhteisöt.

Konferenssin yhteydessä tiistaina klo 17 pidetään Lähi-idän konkariasiantuntijan Ari Kerkkäsen kirjanjulkistamistilaisuus. Damaskoksessa sodan syttyessä asuneen Kerkkäsen kirjoittama ”Syyria – synnystä sisällissotaan” avaa ensimmäisenä suomenkielisenä tietokirjana Syyrian nykyhistoriaa ja sotaan johtaneita syitä.

Konferenssiin ja kirjanjulkistustilaisuuteen on kuulijoilla vapaa pääsy, ja paikalle voi tulla kuuntelemaan yksittäisen esitelmän tai osallistua koko kolmipäiväiseen ohjelmaan. Tilaisuudet järjestetään Itä-Suomen yliopiston Agora-rakennuksessa (Yliopistokatu 4).

Mahdolliset yhteydenotot ja haastattelupyynnöt konferenssisihteeri Päivi Miettuselle (paivi.miettunen[at]fime.fi / +358 50 3366 288).

Konferenssi toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Suomen Akatemian huippuyksikön Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa (HY) ja Anna Lindh -säätiön Suomen kansallisen verkoston kanssa.