Mistä Syyrian sodassa on kysymys, ja onko se lopultakin päättymässä?
Tervetuloa keskustelutilaisuuteen maanantaina 22.10. klo 14-16, Tiedekulma, 2. krs. Yliopistonkatu 4.
Syyriassa on sodittu vuodesta 2011. Sodan seurauksena sadattuhannet ovat kuolleet, lähes viisi miljoonaa on lähtenyt pakolaisiksi, ja sitäkin suurempi määrä on joutunut evakoksi. Sodassa on ollut useita kehitysvaiheita: kansannousun muuttuminen sodaksi, epäonnistuneet välitysyritykset, Islamilainen valtio -järjestön synty ja tuho, Venäjän sotilaallinen väliintulo, Iranin ja sen tukeman Libanonin Hizbollah-liikkeen tuki Presidentti Assadin hallinnolle, Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin tuki Syyriassa toimiville sunni-islamistijärjestöille, Israelin iskut väitettyjä Iranin kohteita vastaan ja Yhdysvaltain läsnäolo kurditaistelijoiden tukena. Syyrian hallinto puhuu nyt jälleenrakennuksesta, myös pakolaisten paluumuutto on käynnistymässä.
Mistä pitkään jatkuneessa Syyrian sodassa oikein on kysymys, ja onko se lopultakin päättymässä? Sodan syitä ja seurauksia pohditaan kahdessa hiljattain ilmestyneessä Syyriaa käsittelevässä tietokirjassa. Bruno Jäntin ja Airin Bahmanin Syyrian sota – Demokratiatoiveet diktatuurin ja islamismin ristitulessa (Tammi, https://www.tammi.fi/kirja/airin-bahmani/syyrian-sota/9789513198350) julkaistaan lokakuun alussa 2018 ja Ari Kerkkäsen Syyria – synnystä sisällissotaan julkaistiin toukokuussa 2017 (Like/Rauhanpuolustajat, https://like.fi/kirjat/syyria-synnysta-sisallissotaan/). Toimittaja Tom Kankkosen juontamassa tilaisuudessa kirjoittajat keskustelevat Syyriasta kirjoittamiensa kirjojen pohjalta ja uskaltautuvat myös arvioimaan lähitulevaisuuden suuntaviivoja.
Ari Kerkkänen on Libanonissa asuva filosofian tohtori ja Suomen Lähi-idän instituutin entinen johtaja, joka on seurannut Syyrian sotaa Lähi-idästä käsin: ensin paikan päällä Syyriassa ja myöhemmin Jordaniasta ja Libanonista käsin.
Airin Bahmani on iranilaistaustainen ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin keskittynyt toimittaja. Bahmani on erikoistunut Iranin sisä- ja ulkopolitiikkaan sekä Kurdistanin alueen poliittisiin prosesseihin. Bahmani on työskennellyt Iranissa, Libanonissa, Turkissa, Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla sekä Irakin, Iranin ja Turkin kurdialueilla.
Bruno Jäntti on yhteiskuntatieteilijä ja kansainväliseen politiikkaan erikoistunut tutkiva toimittaja. Jäntti on tehnyt kymmenen vuoden aikana tutkimusta lukuisilla Lähi-idän sota-alueilla ja kirjoittanut Lähi-idän politiikasta muun muassa Al Jazeeralle, Le Monde Diplomatiquelle, Suomen Kuvalehdelle ja Turun Sanomille.
Tom Kankkonen on Ylen toimittaja, joka valittiin vuonna 2016 vuoden journalistiksi erityisesti Syyriaa, Irakia ja Turkkia koskevien juttujen perusteella.
Tilaisuuden järjestävät Helsingin yliopisto ja Suomen Lähi-idän instituutti.