Mittava joukko Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkijoita eri puolilta maailmaa kokoontuu 14.‒16.8. Helsinkiin yhteen alan merkittävimmistä tieteellisistä konferensseista. Kokouksessa tarkastellaan erityisesti alueen viime vuosien yhteiskunnallista murrosta.
Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on kuohunut vuoden 2011 arabikeväästä alkaen. Tämä heijastuu alueen yhteiskuntiin ja Eurooppaankin monin tavoin. Kuten vuonna 2015 nähtiin, vaikutukset voivat ulottua Suomeen saakka. Elokuun puolivälissä Helsingin yliopistossa kokoontuvassa Pohjoismaisen Lähi-idän tutkimuksen seuran konferenssissa kuullaan laaja kirjo alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja.
Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori ja Suomen Lähi-idän instituutin säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Juusola arvioi konferenssin avaavan mahdollisuuksia alueen tilanteen monipuolisempaan ja syvällisempään ymmärtämiseen.
– Alueen yhteiskunnat ovat muuttuneet rajusti viime vuosina. Voimakkaimmillaan muutos näkyy tietysti alueen lukuisissa konflikteissa. Jotta voisimme ymmärtää ja ratkoa konflikteja, on nykyistä paremmin ymmärrettävä niiden taloudellisia, geopoliittisia ja uskonnollisia ulottuvuuksia sekä globaaleja vaikutuksia esimerkiksi pakolaisuuteen ja terrorismiin. Konferenssi kerää alan tärkeimmät tutkijat yhteen näiden polttavien teemojen ääreen.
Monitieteinen Breaking and Creating Boundaries in the Middle East -konferenssi kattaa tieteenalat teologiasta ja uskontotieteestä sosiologiaan ja kansainvälisen politiikan tutkimukseen. Yhdistävinä teemoina ovat rajojen rikkominen ja niiden luominen.
– Suuret yhteiskunnalliset muutokset rikkovat poliittisia, kulttuurisia sekä identiteettiin liittyviä rajoja ja synnyttävät samalla uusia. Rajoihin liittyviä muutoksia analysoidaan konferenssissa lukuisten eri tieteenalojen näkökulmasta, mikä on tyypillistä aluetutkimusta edustavalle Lähi-idän tutkimukselle, tähdentää Juusola.
Konferenssissa kuultavien 180 tieteellisen esitelmän lisäksi ohjelmaan kuuluu kutsupuheenvuoroja alan nimekkäimmiltä tutkijoilta, kuten Beirutin amerikkalaisen yliopiston professori Sari Hanafilta, Oslon yliopiston professori Brynjar Lialta sekä Exeterin yliopiston professori Gareth Stansfieldilta.
Hanafi on palestiinalaisdiasporaan, kansalaisyhteiskuntaan ja eliittien muodostumiseen erikoistunut sosiologi, joka tutkii tällä hetkellä islamin opetusta arabimaailman uskonnollisissa yliopistoissa. Hän toimii myös Kansainvälisen sosiologisen seuran puheenjohtajana. Lian erikoistumisalueisiin kuuluvat muun muassa jihadismi ja väkivaltainen islamismi. Tällä hetkellä hän johtaa tutkimusprojektia, joka tarkastelee uusiutuvaa energiaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. Stansfield on yksi maailman johtavia Kurdistanin tutkijoita, ja hänen ydinosaamistaan ovat Irakin politiikka ja kansainväliset suhteet.
Gareth Stansfieldin näkemyksiä Irakin poliittisesta tilanteesta kuullaan myös konferenssin yhteydessä järjestettävässä, suurelle yleisölle avoimessa ”The future of Iraq: Will it Rise or Fall?” -tilaisuudessa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa keskiviikkona 14.8. kello 13–15.
Kolmen vuoden välein eri Pohjoismaissa järjestettävä konferenssi pidetään nyt yhdettätoista kertaa. Konferenssia isännöivät Helsingin yliopisto ja Suomen Lähi-idän instituutti.
Konferenssin ohjelma (englanniksi)
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Suomen Lähi-idän instituutin säätiö / Ella Kaplas, puh. 040 7756 877, ella.kaplas@fime.fi
Suomen Lähi-idän instituutin säätiö / Inka Nokso-Koivisto, puh. 040 732 0776, inka.nokso-koivisto@fime.fi
Julkaistu 6.8.2019