Lähi-itä NYT -blogi avaa Syyrian kriisin alueellisia vaikutuksia

Lähi-itä NYT -blogissa on vuoden alusta ilmestynyt useita analyyseja Lähi-idän alueen nykytilasta. Yksi alkuvuoden teemoista on Syyrian konfliktin alueelliset vaikutukset, joita on pohdittu jo kahdessa blogitekstissä.

Turkin päämäärät Syyriassa – lyhyt oppimäärä -tekstissä Toni Alaranta käsittelee Turkin ja Syyrian kahdenvälisiä suhteita ja pelkoja:

”Turkin entinen ulkoministeri ja sittemmin lyhytaikainen pääministeri Ahmet Davutoğlu tuli aikanaan tunnetuksi iskulauseesta ’zero problems with neighbours’. Vuoteen 2012 mennessä tämä slogan oli Ankaran diplomaattipiireissä muuttunut yleiseksi vitsailun aiheeksi – eikä syyttä.”

Lue Alarannan analyysi kokonaisuudessaan täältä.

Syyrian terveydenhuollon raunioilla: konfliktin haavoittama kansanterveys -kirjoituksessaan Agneta Kallström puolestaan avaa Syyrian terveyssektorin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuuden näkymiä.

”Konfliktissa nähdään nykypäivän sodille tyypillinen kansanterveydellinen ilmiö. Tuhoisimmat taistelut käydään pääasiallisesti kaupunkialueilla ja tiheään asutetuissa taajamissa,” Kallström kirjoittaa. ”Näiden alueiden väestö on ollut sotaa edeltävänä aikana keskitasoa vauraampaa. … Osa väestöstä siis kärsii samanaikaisesti hoitamattomista elintasosairauksista ja aliravitsemuksesta.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan täältä.

Blogin alkuvuoden muissa teksteissä päästään tutustumaan vallankumouksen jälkeisen Egyptin tilanteeseen ja Trumpin vaikutukseen Iranin ydinasepolitiikkaan.

Liina Mustosen kirjoitus Vankila ja pelon politiikka: Egypti kuusi vuotta vallankumouksen jälkeen on ensimmäinen osa Egyptin vankilapolitiikkaa tutkivassa artikkelisarjassa. Mustonen luo katsauksen vankilan rooliin poliittisen vallan vaihdossa kevättä 2011 seuranneiden kuuden vuoden aikana.

Tytti Erästön teksti Trumpin hallinto uhkaa Iranin ydinsopimusta puolestaan pohtii pakotepolitiikan historiaa ja toimivuutta Iranin ydinohjelman säätelyssä.

Lähi-itä NYT. ajankohtaisia analyysejä on Suomen Lähi-idän instituutin blogi, jossa reagoidaan nopeasti Lähi-idässä tapahtuviin muutoksiin. Lähi-idästä ja sen ilmiöistä liikkuu paljon tietoa. Blogin kirjoituksissa selvennetään, taustoitetaan ja tuodaan yhteen tätä hajanaista tietotulvaa.