Pyhiä kieliä, itämaista kirjallisuutta ja antropologiaa. Lähi-itää on tutkittu Suomessa muodossa tai toisessa jo 1600-luvulta lähtien. Miten aluetta tutkitaan nykyään ja millaista Lähi-itää tutkimuksessa tuotamme? Miten Lähi-idän konfliktit ja suurvaltaintressit ja median painotukset vaikuttavat siihen, mitä voimme ja emme voi tutkia? Ohjaavatko julkisen vallan intressit esim. siirtolaisuuteen ja terrorismiin liittyen tutkimuksen rahoitusta ja teemoja Suomessa? Entä mikä on tutkimuksen, politiikan ja aktivismin suhde?
Muun muassa näitä seikkoja Tiedekulman Stagella pe 10.12. klo 9–11 pohtivat professori Hannu Juusola, apulaisprofessori Saana Svärd, yliopistonlehtori Susanne Dahlgren ja tutkija Karim Maïche. Keskustelua moderoi Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen.
Tilaisuutta voi seurata Tiedekulman nettisivuille striimattuna: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=99487739&eventId=135042157
Tapahtuma on osa Suomen Lähi-idän instituutin (FIME) ja Helsingin yliopiston järjestämää monitieteistä kollokviota, jossa tarkastellaan Lähi-idän tutkimusperinteiden rajoja, yhtymäkohtia ja yhteentörmäyksiä.
Puhujat:
Hannu Juusola on Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori ja FIMEn hallituksen puheenjohtaja. Lähi-idässä pitkiä aikoja asunut Juusola aloitti uransa klassisen Lähi-idän tutkimuksessa. Väitöskirjansa jälkeen hän on kuitenkin suuntautunut nyky-Lähi-idän teemoihin. Hänen tutkimuksensa käsittelee mm. demokratisoitumista ja sektarianismia. Juusola osallistuu aktiivisesti Lähi-idästä käytävään julkiseen keskusteluun Suomessa.
Susanne Dahlgren on Lähi-idän politiikkaan ja oikeusjärjestelmiin erikoistunut antropologi, joka opettaa Tampereen yliopistossa. Hän on kansainvälisesti tunnettu Jemen-asiantuntija, jonka tekstejä on julkaissut mm. Duke University Press ja The Washington Post.
Saana Svärd on muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori Helsingin yliopistossa, ”Muinaisen Lähi-idän imperiumit”-huippuyksikön johtaja ja FIMEn hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on tutkinut erityisesti naisia, sukupuolta ja valtaa muinaisessa Assyrian imperiumissa sekä digitaalisten menetelmien soveltamista muinaisiin tekstiaineistoihin.
Karim Maïche on Tampereen yliopiston tutkija, joka väitteli vuonna 2020 Algerian ammattiyhdistysliikkeestä. Hän tekee tällä hetkellä kaupunkitutkimusta mm. Tampereella.
Anu Leinonen on Turkin tutkija ja FIMEn asiamies. Hän aloitti opintonsa Keski-Aasian tutkimuksessa ja myöhemmin väitteli nationalismista, turkkilaisuudesta ja kurdeista Turkin lehdistössä.
Julkaistu 5.12.2021