”Tuskin mistään alueesta esiintyy yhtä paljon väärää tietoa kuin Lähi-idästä”, kommentoi Lähi-idän tutkimuksen professori. Uudella avoimella verkkokurssilla jokainen voi oppia ymmärtämään nykypäivän Lähi-itää ja siten paremmin osallistua alueesta käytävään keskusteluun.
Lähi-itä on otsikoissa tiuhaan ja usein erilaisten konfliktien yhteydessä. Alueen yhteiskunnat näyttävät helposti Suomesta käsin sotkuiselta vyyhdiltä, jossa vilisee vieraan kuuloista nimistöä ja ikuisilta vaikuttavia kiistoja. ”Ymmärrä nykypäivän Lähi-itää” -verkkokurssilla opitaan Lähi-idän perusteet professori Hannu Juusolan ja yliopistonlehtori Riikka Tuorin johdolla, tutkittuun tietoon perustuen. Käymällä kurssin on helpompi ymmärtää, mitä alueella tapahtuu tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Kurssi kehittää myös taitoja käydä rakentavaa keskustelua monimutkaisista aiheista.
“Tuskin mistään alueesta esiintyy yhtä paljon väärää tietoa kuin Lähi-idästä”, sanoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. “Verkkokurssin käyminen on helppo tapa oppia ymmärtämään aluetta, jonka moni kokee vaikeaksi ymmärtää”.
“Lähi-itä on nimensä mukaisesti lähellä”, kommentoi Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Riikka Tuori. “Kurssi auttaa ymmärtämään myös tämän päivän uutisointia Lähi-idän konflikteista: ymmärrystä otsikoita syvemmälle”.
”Ymmärrä nykypäivän Lähi-itää” on jo toinen Suomen Lähi-idän instituutin (FIME) ja Helsingin yliopiston yhteistyönä syntynyt verkkokurssi. Sarjan ensimmäinen osa “Tunne islamin perusteet” julkaistiin vuonna 2022 ja löytyy samalta alustalta kuin uusi, Lähi-idän yhteiskuntia käsittelevä kurssi. Suunnitteilla on vielä sarjan täydentävä muinaista Lähi-itää käsittelevä osa.
FIMEn avoimet verkkokurssit ovat maksuttomia ja ne voi suorittaa omassa tahdissa, omalla laitteella – vaikka älypuhelimella bussia odotellessa. Aloittaa voi koska vain. Tieto tarjoillaan vuorovaikutteisesti ja sopiviksi kokonaisuuksiksi koottuna, ja materiaali sisältää niin videota, äänitteitä, tekstiä, valokuvia kuin pohdintatehtäviäkin. Molemmat kurssit tai niiden osat sopivat sovellettavaksi myös esimerkiksi yläkoulun ja toisen asteen opetuksessa.
“Ymmärrä nykypäivän Lähi-itää” on julkaistu 4.4. osoitteessa lahi-itakurssit.fi. Kurssi on maksuton ja se on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Koneen säätiön rahoituksella.