Lähi-idän tutkijat koolla Joensuussa

Viides Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimuksen kollokvio keräsi toukokuun lopulla Joensuuhun 40 Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asiantuntijaa. FIME järjesti konferenssin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Anna Lindh-säätiön Suomen verkoston sekä Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa -huippuyksikön kanssa

Kollokvion keskeisenä teemana oli paikan ja identiteetin muutos. Aihetta käsiteltiin monesta eri näkökulmasta: kolmen päivän aikana kuultiin esityksiä muun muassa alawien asemasta ja merkityksestä Lähi-idässä, poliittisesta islamista ja islamilaisesta ympäristöajattelusta. Mukana kollokviossa oli kolme keynote-puhujaa. Youssef Choueiri (Doha Institute for Graduate Studies) pohti esityksessään arabi-identiteettiä, kun taas Lena Roos (Uppsalan yliopisto), kyseenalaisti juutalaisesta identiteetistä käytetyt vallitsevat stereotypiat. Martin Tamcke (Göttingenin yliopisto) puolestaan keskittyi esitelmässään Lähi-idän kristillisiin yhteisöihin.

Kollokviot ovat perinteisesti tarjonneet erinomaisen läpileikkauksen suomalaiseen Lähi-idän tutkimukseen – kansainvälisyyttä unohtamatta. Monitieteellinen kollokvio on paikka, jossa eri oppialoilla Lähi-itää tutkivat ammattilaiset voivat kokoontua yhteen esittelemään työtään ja verkostoitumaan. Samalla se on antanut monille nuorille tutkijoille tilaisuuden esitellä omaa työtään ja päästä sisään konferenssimaailmaan. Tämänvuotinen kollokvio osoitti jälleen, että Suomessa tehdään paljon monipuolista ja tasokasta tutkimusta Lähi-idän alueeseen liittyen. Tätä vahvaa osaamista ja potentiaalia täytyy tulevaisuudessakin osata hyödyntää ja ylläpitää.

Konferenssin tunnelmiin pääsee tutustumaan kätevästi myös jälkikäteen. Voit piakkoin katsoa tapahtuman kolme keynote-esitelmää videoituina täältä.

 

Martin Tamcke valottamassa kollokvion osallistujille Lähi-idän kristittyjen asemaa. Kuva: Kalevi Koslonen