Kriisi kriisissä: korona ja konfliktialueiden terveydenhuolto

15.4.2020, klo. 14.-15.00, Zoom-alustalla

Suomen Lähi-idän instituutin säätiön koordinoiman Suomen Anna Lindh -verkoston webinaarisarjassa keskustellaan kulttuurien väliseen dialogiin liittyvistä aiheista keskiviikkoiltapäivisin. Jokaisen webinaarin aloittavat tiiviit asiantuntija-alustukset, ja näiden jälkeen on aikaa kysymyksille, kommenteille ja keskustelulle.

15.4. webinaarissa käsitellään erityisesti Syyriaa. Mukana webinaarissa on kolme Syyrian terveydenhuoltojärjestelmän asiantuntijaa.

Webinaarisarjan toisessa osassa keskitytään koronaviruksen kannalta kaikkein haavoittuvaisimpiin alueisiin: kriisi- ja konfliktialueisiin. Tilanne on erityisen synkkä Pohjois-Syyriassa, jossa terveydenhuolto on kärsinyt pitkän konfliktin seurauksena ja suuri osa väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan pakolaisleireille. Leiriolosuhteissa tavalliset varotoimet viruksen leviämisen ehkäisemiseksi eivät riitä ja avustustyöntekijöiden toimintaan liittyy erityisiä haasteita.

Millaista apua erityisesti kriisialueilla tarvitaan ja minkälaisissa avustusprojekteissa alueella toimivat järjestöt ovat mukana? Pystyvätkö oman koronakriisinsä kourissa painivat Euroopan valtiot irrottamaan resursseja pahimmille kriisialueille? Missä on onnistuttu ja missä asioissa kansainvälisen yhteisön tulisi toimia tehokkaammin?

Alustajat:

Agneta Kallström (Itä-Suomen yliopisto, väitöskirjatutkija): Syyrian terveydenhuollon tilanne COVID-19-pandemian uhatessa.

Päivi Hurttia ( Lääkärit Ilman Rajoja, viestintäpäällikkö): Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö kertoo näkemästään: Luoteis-Syyrian mittavat sairaanhoidolliset ja humanitaariset tarpeet.

Kuulemme myös ajantasaisen raportin paikan päältä, Syyriassa parasta aikaa toimivalta Orwa al Abdullalta (Itä-Suomen yliopisto, tutkija).

Ilmoittaudu webinaariin lomakkeella 14.4. mennessä