Haku kurssille: Minne menet, Turkki?

Turkin kansainvälinen rooli, osat 1 ja 2

FIMEn kurssi koostuu 1) etäkurssista 7.9.–21.10. ja 2) opintomatkasta Istanbuliin 23.–31.10.

Turkin ulkopolitiikan seuraaminen on viime vuosina ollut suorastaan henkeäsalpaavaa. Maa on ollut tavalla tai toisella mukana sodissa ja taisteluissa Syyriassa, Irakissa, Libyassa ja Vuoristo-Karabahissa. NATO-jäsen joutui Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi ostettuaan ohjusjärjestelmän Venäjältä, ja sen kiistat merialueen oikeuksista Kreikan kanssa johtivat lähes yhteenottoihin kesällä 2020. Turkki on lisäksi aktiivinen Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Balkanilla, ja sillä on moniongelmaiset suhteet suurimpaan osaan Lähi-idän maista samoin kuin Euroopan unioniin.

Turkki puolustaa etujaan aggressiivisesti, mutta on jäänyt kansainvälisillä areenoilla yksin. Miten Turkin ulkopolitiikkaa tulisi tulkita? Onko presidentti Erdoğanin johtama yksinvaltainen maa arvaamaton kansainvälisen politiikan häirikkö vai sopeutuuko se vain muuttuvaan maailmanjärjestykseen? Mitä Turkin ulkopolitiikassa on tapahtunut ja miksi?

Yliopisto-opiskelijoille suunnatulla kaksiosaisella kurssilla perehdytään Turkin geopoliittiseen asemaan. Tarkastelussa ovat erityisesti muutokset sen kansainvälisessä roolissa ja ulkopolitiikassa viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Kurssia koordinoi FIMEn asiamies ja Turkin tutkija FT Anu Leinonen.

Kaksi naista seisoo Turkin lippujen kanssa aukiolla Bryselissä.

7.9.–21.10. pidettävä etäkurssi muodostaa kurssin ensimmäisen osan. Kymmenen kokoontumiskerran aikana perehdytään Turkin kansainväliseen asemaan luentojen, vierailuluentojen, lukemiston ja tehtävien avulla. (Kokoontumiset tiistaisin klo 16-18 7.9.-19.10. ja torstaisin klo 16-18 9.9., 7.10. ja 21.10.)

Kurssin toinen osa sisältää opintomatkan Istanbuliin 23.–31.10. Intensiivikurssin aikana aiheeseen syvennytään lisää vierailevien luennoitsijoiden johdatuksella sekä tutustumiskäynneillä tutkimuslaitoksiin ja kansalaisjärjestöihin. Intensiivikurssin osuus suoritetaan osallistumalla kurssin ohjelmaan ja kirjoittamalla valitusta aiheesta joko essee tai blogikirjoitus FIMEn Lähi-itä NYT -blogiin.

Kurssin molemmat osuudet vastaavat viittä opintopistettä. Kurssin vastaavuuksista ja kurssin suorittamisesta ilmoitetaan tarkemmin sille valituille opiskelijoille.

Kurssimatkalle voidaan ottaa kymmenen opiskelijaa, ja sitä pohjustavan etäkurssin suorittaminen on ennakkoehto matkalle osallistumiseen. Kurssimatkan osallistumismaksu on 500 euroa.

Etäkurssi on mahdollista suorittaa myös yksinään, ja sille voidaan ottaa korkeintaan 20 osallistujaa. Etäkurssi on osallistujille maksuton.

Hakemukset kursseille tulee jättää alla olevalla lomakkeella viimeistään pe 20.8. klo 16 mennessä. Valituille ilmoitetaan hyväksynnästä pe 27.8.