Suomen Lähi-idän instituutin vuosikertomus on julkaistu sähköisessä muodossa instituutin verkkosivuilla.
Tutkimus on instituutin toiminnan ytimessä. Johtaja Raija Mattila jatkoi muinaisen Assyrian hallintoa ja väestön monimuotoisuutta käsittelevää tutkimustaan. Vuoden alussa aloitti uusi tutkija-koordinaattori, Taavi Sundell, joka viimeistelee maailmanpolitiikan oppiaineen väitöskirjaa korkeakoulutuksen poliittisesta taloudesta Jordaniassa ja Suomessa. Instituutti sai myös kolmannen tutkijan: säätiön asiamies Anu Leinonen valittiin tutkijaksi Beirutiin. Hänen aiheenaan on Turkin kielipolitiikka vähemmistökieliä kohtaan.
Raija Mattila kuvaa instituutin tutkimustoimintaa: ”On ilo todeta, että instituutissa tehtävä tutkimus on jatkuvasti vahvistunut ja monipuolistunut. Johtajan lisäksi tutkimusta tekee nyt kaksi muuta tutkijaa. Tutkijakoordinaattorin tehtävä on saatu vakiinnutettua vuodesta 2015 ja kolmannen tutkijan pesti vuodesta 2019 alkaen. Tutkimuksessa voidaan näin panostaa sekä modernin Lähi-idän että alueen historian tutkimukseen.”
Instituutti oli mukana järjestämässä Pohjoismaista Lähi-idän tutkimuksen konferenssia yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Pohjoismainen alan suurtapahtuma keräsi Helsinkiin 200 tutkijaa. Seuraavan kerran konferenssi järjestetään Reykjavikissa vuonna 2022. Instituutti oli yhteistyökumppanina myös useassa pienemmässä tieteellisessä työpajassa tai seminaarissa.
Vuonna 2019 julkaistiin digitaalisesti Hilma Granqvistin teokset sekä mittava valokuva-aineisto. Yhteistyöprojekti Svenska Litteratursällskapetin (SLS) kanssa jatkuu edelleen: tavoitteena on saattaa kaikkien saataville merkittävän suomalaisen arkeologin elämäntyö.
Instituutin muuhun toimintaan kuuluivat opiskelijakurssit, yleisötapahtumat sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen. Instituutti ylläpitää Lähi-itä NYT -blogia.