Opetusneuvos Reijo Aholainen vieraili 4.12. Educairo’17, The Know How of Finnish Education – konferenssissa. FIME julkaisee nyt Aholaisen kuulumiset kiehtovasta konferenssista.
Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia Kairossa
Osallistuin Kairossa itsenäisyyspäivän alla 4.12.2017 järjestettyyn kansainväliseen ’EduCairo’17’ konferenssiin, jonka teema oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi ‘Know-how of Finnish Education’. Suomen Kairon suurlähetystö ja Lähi-idän instituutti FIME tukivat konferenssin järjestämistä ja suurlähettiläs Laura Karsikas-Debraise toimi konferenssin puheenjohtajistossa. Oli virkistävää päästä kylmästä ja sateisesta Suomesta Egyptin auringon alle ihailemaan Niilin virtaamista.
Minut oli kutsuttu – kiitokset Lähi-idän instituutille – kertomaan opetus- ja kulttuuriministeriön juuri julkistetusta Visio 2030 ohjelmasta, joka koskee Suomen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuutta. Muita suomalaisluennoitsijoita olivat Kansalliskirjaston kehityspäällikkö Esa-Pekka Keskitalo aiheenaan korkeakoulujen digitaalinen kirjasto, Suomen koulutuksen laadunvarmistusta selvittänyt Koulutuksen arviointikeskuksen arviointineuvos Karl Holm, sekä konsultti Pasi Reinikainen, joka selosti EU:n rahoittaman suomalais-egyptiläisen Twinning-hankkeen tuloksia.
Konferenssiin osallistui yli sata egyptiläistä asiantuntijaa ja virkamiestä korkeakouluista, virastoista ja yrityksistä. Tilaisuudessa allekirjoitettiin myös sopimus Kairon yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun sopimus yhteisen koulutusohjelman järjestämisestä.
Minulle konferenssin parasta antia olivat konferenssissa käydyt keskustelut Egyptin korkeakoulutuksen kehittämisestä. Oli myös tärkeä tavata suomalaisissa yrityksissä toimivia egyptiläisiä sekä arvostettuja akateemikkoja egyptiläisistä yliopistoista ja laitoksista. Egyptin ja Suomen vertailu on tietenkin monin tavoin hankalaa kulttuurierojen ja maiden mittavan kokoeron takia. Egyptin 35 korkeakoulussa on lähes viisi miljoonaa opiskelijaa, kun taas Suomen 14 yliopistossa ja 24 ammattikorkeakoulussa on yhteensä noin 300 000 opiskelijaa! Silti meillä on yhteisiä haasteita: korkeakoulujen laadun kehittäminen, korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö, kansainvälistymisen ja digitalisaation haasteet, avoin tiede jne. Tilaa ja tilausta Suomen ja Egyptin yhteistyölle siis riittää.
Henkilökohtaisesti koskettavinta oli tavata Egyptin koulutuksen laadunvarmistusviraston johtajat, pääjohtaja Youhansen Eid, sekä apulaispääjohtajat Dr. Alaa, Dr. Azza ja Dr Ragia, joiden kanssa työskentelin Egyptin laadunvarmistusvirasto NAQAAE:n (National Authority for Quality Assurance and Accreditation in Education) kehittämishankkeessa runsaat kaksi vuotta sitten. Vanhojen ystävien tapaaminen oli lämmin ja iloinen tapahtuma ja konferenssin tauoilla meillä oli tilaisuus vaihtaa kuulumisia ja muistella onnistuneen projektin vaiheita.