Ke 26.5. klo 16-17:30
Tervetuloa seuraamaan Beyond Populism -verkkoluento- ja keskustelusarjan kolmatta jaksoa Zoomiin keskiviikkona 26.5. klo 16! Suomen Lähi-idän instituutti järjestää tuolloin keskustelutilaisuuden otsikolla Lähi-itä ja sen tutkijat julkisuudessa.
Miksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tapahtumia tulkitessa korostetaan usein kulttuuria ja uskontoa, kun vastaavia tapahtumia Euroopassa tarkasteltaisiin taloudellisista tai yhteiskunnallisista lähtökohdista? Kumpuaako mediassa käytetty näkökulma asiantuntemuksen puutteesta vai asenteista? Mikä on tutkijan rooli julkisessa keskustelussa?
Lähi-itään läheisesti kiinnittyvä keskustelu mm. islamista ja maahanmuutosta on usein hyvin polarisoitunutta. Alueeseen keskittyviä tutkijoita on Suomessa vähän, ja kunkin tutkijan oma tutkimuksen kohde on suhteellisen kapea. Kuinka tutkija ottaa haltuun ja kommentoi oman osaamisensa raja-alueita? Millaiset mahdollisuudet tutkijalla ja tutkimuksella on vastata populistisiin yleistyksiin aiheista? Onko se edes tutkijoiden tehtävä?
Keskustelutilaisuudessa professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ja tutkija YTT Karim Maiche Tampereen yliopistosta pohtivat sitä, miten Suomen media tapaa esittää Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tapahtumia ja tutkijan roolia julkisena kommentaattorina. Keskustelua ohjaa STT:n toimittaja Sanna Raita-aho.
Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.
Beyond Populism -sarjan ohjelman ja aikataulun löydä täältä.
Luennosta tulee tallenne, joka on nähtävissä Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n Youtube-kanavalla 14 vuorokautta luennon jälkeen.
Beyond Populism on suomalaisten kulttuuri- ja tiedeinstituuttien järjestämä yhdeksänosaisen tutkittua tietoa ja populismia käsittelevä verkkoluento- ja keskustelusarja, jossa asiantuntijoina kuullaan tieteen ja kulttuurin saralla työskenteleviä merkittäviä tutkijoita ja vaikuttajia Suomesta ja ulkomailta. Sarja on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 tapahtumia.
Puhujien esittelyt:
Hannu Juusola on Helsingin yliopiston professori Lähi-idän tutkimuksen tieteenalalla. Hänellä on monipuolinen tausta sekä vanhemman että modernin Lähi-idän tutkimuksessa. Tällä hetkellä hän tutkii erityisesti sekularismiin, demokratiaan ja valtion luonteeseen liittyviä keskusteluja Libanonissa ja muualla alueella. Juusola on myös Helsingin yliopiston Alue- ja kulttuurintutkimuksen maisteriohjelman johtaja. Hän toimi Suomen Lähi-idän instituutin johtajana vuosina 2009-2010 Damaskoksessa. Juusola on myös FIMEn hallituksen puheenjohtaja.
Karim Maiche on Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen (Tapri) postdoc, joka on tutkinut muun muassa Pohjois-Afrikan yhteiskunnallisia liikkeitä kaupunkitilassa. Nykyisin Maiche työskentelee monitieteisessä ERC-rahoitteisessa EmergentCommunity-tutkimusprojektissa, jossa tarkastellaan yhteisöjen muodostumista ja yhteiskunnallista muutosta Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa.
Sanna Raita-aho on uutistoimisto STT:n toimittaja, joka seuraa etenkin ulkomaan aiheita. Hän on työskennellyt aiemmin Ylen avustajana Turkissa (2016–2018) ja raportoinut freelancerina muun muassa Egyptistä ja Libanonista. Raita-aho on valmistunut rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteriohjelmasta Tampereen yliopistosta, ja opiskellut myös Lähi-idän tutkimusta. Hän toimii myös toimitussihteerinä The Ulkopolitist-verkkolehdessä, vastaten verkkojulkaisun Lähi-idän toimituksen pyörittämisestä.
Kuva: Jan Gregor Putensen
Julkaistu: 17.05.2021