Harjoittelu

Suomen Lähi-idän instituutti tarjoaa vuosittain kaksi harjoittelupaikkaa korkeakouluopiskelijoille. Haku harjoitteluun tapahtuu Opetushallituksen kautta. Kevät- ja syyskauden harjoittelun hakuajat ja haettavien paikkojen tiedot ilmoitetaan www.cimo.fi -sivuilla.

Kuva: Anni Harmaala

”Saapuessani Beirutiin elokuun alussa en tiennyt paljoakaan kaupungista tai libanonilaisesta yhteiskunnasta, mutta viimeiset viisi kuukautta ovat ehdottomasti korjanneet tilanteen.

Instituutissa työskentelyn aikana olen päässyt tekemään, kokemaan ja oppimaan monenlaista. Mielenkiintoisin työtehtäväni oli Kairossa järjestämämme seminaarin ”Euro-Mediterranean Refugee and Migration Crisis: Magnitude and European Response” suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuminen. Seminaariohjelman suunnittelun ja hiomisen, puhujien kutsumisen, budjetoinnin ja kaikkien käytännön asioiden hoitamisen jälkeen oli ilo seurata varsinaista seminaaria. Merkittävän seminaarin järjestelyihin osallistuminen tuotti kaiken kaikkiaan arvokasta osaamista tulevaisuuttani varten.

Suuren osan työajastani on kuitenkin vienyt viestintä: instituutin verkkosivujen päivittäminen ja hienosäätäminen, Mosaiikki-blogin toimittaminen, Facebook-sivujemme ylläpito. Pääsin myös suunnittelemaan ja perustamaan Suomen instituuttiverkoston yhteisen pakolaisuusaiheisen Turvaa etsimässä -blogin yhdessä työtovereideni kanssa. Lisäksi olen päässyt tutustumaan Anna Lindh -säätiön Suomen verkoston toimintaan avustamalla verkoston verkkosivujen, Facebook-sivujen ja Twitterin päivittämisessä. Verkkoviestinnän ja loputtomien pienempien tehtävien lisäksi syksyn aikana koordinoin ja toteutin muun muassa instituutin logolla varustettujen kangaskassien, kynien ja muistilehtiöiden hankinnan, mikä osoittautui yllättävän työlääksi projektiksi.

Olen hyvin kiitollinen instituutille mahdollisuudesta työskennellä graduni aineistonkeruun parissa, johon olen saanut käyttää myös työaikaani. Kokonaisuudessaan mahdollisuus työharjoitteluun instituutin toimistossa Beirutissa oli suunnattoman arvokas kenttätyöjaksoni toteutumisen kannalta.

Tietenkään kokemukseni Beirutissa eivät ole rajoittuneet vain työhön ja opintoihin. Olen onnellinen saatuani mahdollisuuden tutustua tähän ihanaan kaupunkiin, jossa ihmiset yhteiskunnan ongelmista huolimatta yrittävät edetä elämässään ja samalla pitää huolta maastaan ja kaupungistaan. Onnekseni olen saanut ystävystyä joihinkin näistä ihmisistä. En tiedä koska palaan Beirutiin seuraavan kerran: ainakin tuleva kevät kuluu Ammanin yliopistossa, jonka jälkeen palaan opintojeni pariin Helsinkiin. Minun tulee ikävä Mar Mikhaelin ja Hamran yöelämän vilkkautta, kukkuloiden raikasta ilmaa ja kaunista luontoa ja näkymää parvekkeeltani Beirutin juutalaisen hautausmaan yli.”

Samuli Lähteenaho
Kirjoittaja on sosiaali- ja kulttuuriantropologian maisteriopiskelija, joka työskenteli harjoittelijana Suomen Lähi-idän instituutissa syksyn 2015